Folosim cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul, a reține preferințele și a îmbunătăți gradul de utilizare a site-ului. Vă veți da consimțământul făcând clic pe butonul „Sunt de acord”.

Setări Sunt de acord

De asemenea, puteți refuza consimțământul.

Alte tratamente oferite

Crioconservarea ovocitelor

Fiind printre primele centre FIV din Republica Cehă, Clinica noastră a introdus în practica sa medicală metoda vitrificării ovocitelor (congelarea rapidă a ovocitelor). Această metodă permite crioconservarea (congelarea şi depozitarea pentru uz viitor) ovocitelor. Acest lucru nu ar fi fost posibil folosind metoda congelării lente. Până la acest moment era destul de des utilizată metoda congelării spermei sau a embrionilor, dar congelarea ovocitelor este mult mai solicitantă.

Metoda vitrificării este folosită:

  1. În cazul existenţei riscului eşecului funcţiei ovariene. Îi permite pacientei să îşi conserve propriile ovocite pentru uz viitor.
  2. În cazul pierderii fertilităţii ca urmare a tratamentului oncologic. Vitrificarea ovocitelor oferă şansa unei sarcini femeii fertile înainte de tratamentul oncologic, odată învinsă boala cu succes.
  3. În cazul absenţei neaşteptate a spermei partenerului pe perioada ciclului FIV. Dacă partenerul este incapabil să ofere o probă de spermă în ziua recoltării ovocitelor (din motive medicale, trafic, muncă sau factori psihologici temporari), este posibilă congelarea ovocitelor recoltate. De asemenea, dacă în timpul recoltării chirurgicale a spermei din testicul (MESA/TESE) nu se găseşte spermă şi cuplul infertil nu doreşte să folosească spermă donată, este posibilă congelarea ovocitelor recoltate. Ambii parteneri vor beneficia de ceva timp de gândire pentru a decide următorul pas al tratamentului.
  4. O altă variantă pentru a folosi vitrificarea constă în alegerea ei de către femeile tinere, aflate la vârsta reproducerii, care nu au un partener la acel moment şi se tem pentru fertilitatea lor în viitor. Totodată, femeile care nu doresc o sarcină din motive profesionale şi care îşi amână momentul conceperii, îşi pot congela ovocitele.

Conform studiilor internaţionale, vitrificarea nu afectează procesul unei naşteri şi nu măreşte riscul de defecte congenitale la copil.

Iată un exemplu al ratei de succes reieşit din studiile clinice (Cobo et al., 2008 IVI Valencia): 57 de pacienţi şi 693 de ovocite vitrificate:

  • 96.1% dintre ovocitele vitrificate au supravieţuit decongelării
  • 73.1% dintre ovocitele decongelate au fost fertilizate
  • 38.5% rată de implantare a embrionilor
  • 63.2% rată de sarcină

 

AMH – o nouă perspectivă asupra vârstei ovariene

 

Femeilor care doresc să îşi amâne momentul de a deveni mame pentru mai târziu şi ar dori să afle despre gradul lor de fertilitate, putem să le oferim acum noul test AMH (hormonul anti-mullerian).

Rezerva de ovocite se evalua până acum folosindu-se testarea ecografică şi nivelul FSH-ului din ziua 2-3 a ciclului menstrual. Cu toate acestea, testele nu sunt foarte precise. O descoperire majoră a constat în evaluarea hormonului AMH din sânge. Astfel, se va determina capacitatea ovariană şi se va evalua fertilitatea la momentul dat.

Hormonul anti-mullerian este produs de celulele stratului granulos ale foliculilor de creştere din ovar. Aceştia conţin ovocite nematurate care aşteaptă un impuls hormonal pentru a se matura mai târziu. Numărul lor descreşte natural odată cu vârsta, la fel şi nivelul AMH-ului. Totodată, calitatea ovocitelor se diminuează odată cu vârsta femeii. Există şi alţi factori cu impact asupra acestui lucru – condiţia genetică, infecţiile, intervenţiile chirurgicale, fumatul, mediul inconjurător, greutatea corporală.  

 

Se recomandă testul AMH femeilor care:

  • Au în istoricul familial menopauză prematură
  • După intervenţii chirurgicale pe ovare
  • Cu endometrioză gravă
  • Post-chimioterapie
  • Îşi planifică momentul de a deveni mame pentru mai târziu 

Evaluarea rezervei ovariene este un factor cheie în terapia FIV. AMH-ul poate fi un factor util pentru dozarea medicamentelor pentru stimulare.

Pentru testul de sânge, femeia poate veni în orice moment indiferent de faza ciclului menstrual sau dacă foloseşte medicamente hormonale. Acest test nu este suportat de asigurările de sănătate. După efectuarea testului, trebuie consultat un medic.

Intervenţii chirurgicale

 

În sălile noastre de operaţie, echipate modern, se efectuează mici intervenţii ginecologice (histeroscopie, puncţie chistică ovariană, controlul cavităţii uterine, chiuretaje)

Toate aceste intervenţii se fac ambulatoriu, şederea în Clinică fiind de scurtă durată.

Majoritatea intervenţiilor se fac sub anestezie generală pentru a se asigura confortul şi lipsa durerii.

 

Histeroscopia 

Histeroscopia se face folosind un dispozitiv unic GYNECARE VARSASCOPE, cu o cameră de 1.9 mm. În general nu necesită anestezie generală.

Prin această metodă se poate vizualiza cavitatea uterină care este necesară şi benefică pacientelor ce urmează un tratament FIV (diagnosticarea histeroscopică). În cazul în care se descoperă anumite anormalităţi (polipi, aderenţe), se poate face o intervenţie pentru tratarea lor (intervenţie histeroscopică).

Când se recomandă histeroscopia?

  1. Infertilitate
  2. Avorturi repetate
  3. Sângerări abdominale repetate
  4. Sângerări anormale repetate