Folosim cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul, a reține preferințele și a îmbunătăți gradul de utilizare a site-ului. Vă veți da consimțământul făcând clic pe butonul „Sunt de acord”.

Setări Sunt de acord

De asemenea, puteți refuza consimțământul.

26. 5. 2015

Aici gasiti ultimul interviu acordat de coordonatoarea noastra pentru Romania

Aici gasiti ultimul interviu acordat de coordonatoarea noastra pentru Romania

Este coordonator FIV în România pentru Clinica de Medicină Reproductivă şi Ginecologie din Zlin, Cehia, iubeşte viaţa şi consideră că adevărata minune a apărut în familia lor în momentul în care, cu ajutorul clinicii pe care o reprezintă, a devenit mămică. Vă invităm să citiţi un interviu în cadrul căruia Adina Vochin povesteşte despre serviciile clinicii din Zlin, despre familia ei şi despre viaţă, în general.


Anca Tănase [JoelleMagazine.Ro]: Bună, Adina. Eşti coordonator FIV (Fertilizare in Vitro) în România pentru Clinica de Medicină Reproductivă şi Ginecologie din Zlin, Cehia. Practic, intermediezi comunicarea dintre pacienţii români şi medicii clinicii menţionate. Spune-mi, te rog, de ce ai ales să te dedici acestui domeniu? În ce măsură a contribuit faptul că tu însăţi ai apelat la serviciile acestei clinici la luarea deciziei de a ajuta şi alte cupluri care sunt pe punctul de a-şi pierde speranţa că vor avea un copil?

Adina Vochin [FIV-in-Cehia.Ro]: Bună, Anca! Am ales să mă implic în acest domeniu după ce am trăit aceleași drame ca mult prea multe alte femei din țara noastră. Iar statisticile arată că, în România, un cuplu din șase se confruntă cu infertilitatea. Și eu am simțit ce înseamnă să faci analize până nu îți mai încap rezultatele în dosar. Și am plâns de fiecare dată când mai trecea încă o lună și încheiam un nou tratament, iar rezultatul era tot negativ. La rândul meu, am simțit ce înseamnă să vezi că niciun medic nu îți poate spune ,,aceasta este problema, iar acesta este tratamentul potrivit cu care vei reuși”. Și a mai contat ceva la decizia mea de a colabora cu această clinică: lipsa informațiilor. Atunci când ne-am gândit să încercăm un tratament în altă țară, am găsit cu greu date despre clinicile unde am fi putut să mergem. În plus, ne-am gândit ,,ok, ne descurcăm să comunicăm cu cei de la clinică și cu medicii, dar dacă vor fi termeni medicali pe care nu îi înțelegem? Dacă alegem un centru medical care este prezentat ca fiind de top, dar în realitate lucrurile nu stau chiar așa?”. Iar lista de întrebări a fost mult mai lungă.

 

JoelleMagazine.Ro: Ce presupune, mai exact, activitatea pe care o desfăşori în calitate de coordonatoare FIV şi cum pot lua legătura cu tine cuplurile care au nevoie de serviciile acestei clinici, însă doresc garantarea confidenţialităţii tuturor discuţiilor care urmează? Am înţeles faptul că un atu al acestei intermedieri îl constituie tocmai confidenţialitatea întregului proces pentru cei care aleg să nu împărtăşească mai departe modul în care au reuşit să-şi transforme visul de a avea un copil în realitate.

Adina Vochin: Mă ocup integral de fiecare cuplu, din momentul în care intrăm în contact și până la sfârșitul sarcinii. Eu le pun la dispoziție toate informațiile necesare formării unei imagini complete asupra acestui proces (aici intră informații despre costuri, etape, acte medicale necesare, modalități de cazare și transport, ultimele tehnici și metode revoluționare folosite de clinică). Tot eu sunt legătura lor cu medicii clinicii, le comunic schema de tratament și îi asist pe durata întregului proces. Iar celor care nu se descurcă într-o limbă străină le asigur comunicarea, atunci când ajung la consultații și tratament, prin videoconferință Skype. După ce pacienții se întorc în țară, țin în continuare legătura cu ei și le transmit recomandările medicilor pentru primul trimestru de sarcină.
De cele mai multe ori, pacienții mă contactează prin intermediul site-urilor noastre (www.fiv-in-cehia.ro – site personal /www.ivfzlin.ro – varianta în limba română a site-ului clinicii), prin e-mail sau, în cazul unor pacienți români stabiliți în străinătate, prin Skype. Mai sunt cupluri care mă sună direct, la recomandarea medicilor cu care colaborez în România.
Iar confidențialitatea este o regulă de bază la clinica noastră. Absolut toate discuțiile, istoricul medical al pacienților, actele și rezultatele medicale ale lor, precum și orice alte informații oferite de ei pe parcursul procedurilor FIV sunt acoperite de confidențialitate totală. Nimeni în afară de mine, în calitate de coordonator FIV și de medicul repartizat fiecărui cuplu în parte nu are acces la dosare.

 

JoelleMagazine.Ro: Cum apreciezi evoluția colaborării tale cu această clinică din Cehia în cei aproape 3 ani de când aţi început să ajutaţi, împreună, pacienţii din România? Ne-ai putea oferi un număr estimativ al cuplurilor pe care ai reuşit să le sprijini şi care au devenit părinţi apelând la serviciile clinicii din Zlin?

Adina Vochin: Înainte să începem colaborarea, la clinica noastră ajungea, în medie, un cuplu de români la trei luni. Anul trecut, spre exemplu, am ajutat să urmeze tratamente FIV cam 10 cupluri lunar. Iar rata de succes se încadrează în media clinicii: 37% pentru FIV clasic și aproape 60% pentru fertilizarea in vitro cu ovocite donate.

 

JoelleMagazine.Ro: După cum spuneam şi mai devreme, tu însăţi ai devenit mămică apelând la FIV şi eşti mândră să afirmi acest lucru. Sincere felicitări! Să vă trăiască băieţelul, este foarte frumos! Spune-mi cum ai aflat tu, iniţial, despre această clinică şi cum a pornit acest periplu în cadrul căruia reuşeşti să faci oamenii fericiţi?

Adina Vochin: Nu îmi este rușine să afirm că am apelat la un tratament FIV pentru a rămâne însărcinată. Infertilitatea este o boală, dar nu cred că este ceva de care să îți fie rușine să vorbești, pentru că se poate întâmpla oricând ca cineva care îți aude povestea să te îndrume către medicul care ți-ar putea oferi tratamentul potrivit. Eu am reușit! Am un copil minunat, care mi-a readus zâmbetul pe buze și bucuria în suflet.
Am urmat mai multe tratamente în țară, inclusiv proceduri FIV, toate eșuate. După o perioadă lungă de supărare și chiar de resemnare, am cunoscut un cuplu la un eveniment social. Ne-au povestit că urmează să aibă un bebe ca urmare a unui tratament de fertilizare in vitro la această clinică. Ne-au dat datele de contact și cred că am sunat chiar a doua zi. Promptitudinea cu care am primit informațiile și răspunsurile la toate întrebările și temerile noastre ne-au convins să spunem ,,Da! Asta este clinica! Mergem și reușim!”.

 

JoelleMagazine.Ro: Care este limita maximă de vârstă pentru fertilizarea in vitro şi ce alte condiţii de bază sunt stabilite pentru a urma tratamentul? Ai putea numi câteva dintre principalele provocări cărora a trebuit să le faci faţă în cadrul acestui demers, până ai devenit mămică?

Adina Vochin: În Cehia, legislația privitoare la reproducerea umană asistată este foarte clar reglementată. Legea cehă prevede că, pentru procedurile FIV, femeia nu trebuie să aibă împliniți 50 de ani în ziua embriotransferului.
Sunt obligatorii o serie de analize care ajută medicul să elimine cât mai mulți din potențialii factori de eșec ai tratamentului.
În ceea ce mă privește pe mine, am avut parte în țară de o serie de experiențe nefericite, care acum mă duc cu gândul la ideea de ,,medicină pe încercate”. Adică am fost supusă unor tratamente agresive de stimulare și chiar proceduri FIV, însă eu aveam o problemă care nu îmi permitea, în acele condiții, să reușesc. Un singur medic român m-a diagnosticat la fel cu cel din Cehia, împreună ajutându-mă să îmi împlinesc visul.

 

JoelleMagazine.Ro: Deşi în acest caz nu pot vorbi din experienţa proprie, am înţeles totuşi că este imposibil de descris în cuvinte ce înseamnă a fi mamă. Şi totuşi, pentru că ţi-ai dorit atât de mult să devii mămică, ai putea sintetiza, în câteva cuvinte, ce fel ai perceput tu această nouă viaţă care a început când băieţelul vostru a venit pe lume?
Adina Vochin: Atunci când încerci foarte mult timp să ai un copil și nu reușești, acest lucru te deprimă, te transformă într-o altă persoană.
Băiețelul meu este pentru mine minunea pe care o așteptam. Nu voi uita niciodată când vorbeam cu el, când era în burtică, iar el dădea din piciorușe sau mânuțe, vrând parcă să îmi spună ,,mami, sunt aici”. Când l-am ținut pentru prima dată în brațe, nu mă puteam opri din plâns și mă simțeam, în același timp, pe deplin fericită și împlinită. Este pentru mine tot ce îmi doream, este darul lui Dumnezeu.

 

JoelleMagazine.Ro: Dacă ar fi să numeşti câteva dintre aspectele care recomandă Clinica de Medicină Reproductivă şi Ginecologie din Zlin, Cehia, care ar fi acelea?
Adina Vochin: Pacienții mi-au spus că, pentru ei, a contat foarte mult faptul că eu exist, că sunt coordonatoarea clinicii în România și pot discuta cu mine foarte ușor și că le sunt alături pentru orice, în orice moment. Profesionalismul întregului personal, căldura și umanitatea cu care sunt primiți acolo schimbă total încrederea pacienților. Rata mare de succes înregistrată la clinica noastră este un alt atu important. Nu trebuie omis nici faptul că a fost creat special un hotel de 4* în cadrul complexului, care le oferă pacienților noștri un grad ridicat de intimitate și confort. Și foarte important: clinica noastră folosește toate metodele de reproducere asistată existente, inclusiv fertilizarea in vitro cu ovocite donate. Donarea de ovocite nu este clar reglementată în România. În Cehia, totul este legal, iar donarea este anonimă. De aceea, în mare parte, pacienții mei merg la clinica din Zlin pentru tratamente FIV cu ovocite donate.

 

JoelleMagazine.Ro: Şi pentru că inclusiv clinica despre care vorbim este dincolo de graniţele României, povesteşte-mi puţin, te rog, despre destinațiile voastre preferate pentru a vă petrece vacanța în familie.
Adina Vochin: Înainte de a-l avea pe Eric, îmi plăcea foarte mult să călătoresc, să cunosc lumea împreună cu soțul meu și am fost prin destul de multe locuri minunate. Acum așteptăm să mai crescă un pic și Ericek (cum îl mai alintăm) ca să îi arătam și lui minunile din lumea întreagă. Mi-ar plăcea să mă reîntorc la Paris, să vizitez Valea Loarei, dar și Spania.

 

JoelleMagazine.Ro: Consideri că ai reuşit să găseşti un echilibru între viaţa profesională şi cea personală?
Adina Vochin: Da, deși ambele sunt solicitante, cred că reușesc să le îmbin destul de bine. Acest lucru se datorează și faptului că soțul meu, George, mă ajută mult.

 

JoelleMagazine.Ro: Ce este cel mai important pentru tine în viaţă?
Adina Vochin: Eric, familia mea.

 

JoelleMagazine.Ro: Îți mulțumesc frumos pentru timpul acordat, Adina! Vrei să le transmiţi un gând de final cititoarelor JoelleMagazine.Ro şi, mai ales, celor care poate că iau în considerare ideea de a deveni paciente ale clinicii pe care o reprezinţi în România?
Adina Vochin: Și eu îți mulțumesc! Celor care se confruntă cu infertilitatea le recomand să nu renunțe la visul lor. Să caute cât mai multe informații, să apeleze la serviciile clinicilor de top din străinătate și să aibă încredere că vor găsi acolo specialiști care pun pe primul plan reușita pacienților și nu banii pe care aceștia îi plătesc. Aceste centre medicale adoptă întotdeauna cele mai noi tehnologii în domeniu, medicii lor studiază în permanență ultimele descoperiri și se specializează pentru a găsi soluții și în cazurile cele mai complicate. Și le mai sfătuiesc să nu țină ascunse problemele pe care le au, să discute măcar cu apropiații lor. Iar celor care au prietene care luptă cu această boală le recomand să nu le lase să se cufunde în probleme. Pentru că, oricând, o informație, un sfat sau o vorbă bună sunt binevenite. Femeilor cărora Dumnezeu le-a dăruit copii le spun doar atât: iubiți-vă minunile! Pentru că asta sunt copiii, minunile lui Dumnezeu.