Folosim cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul, a reține preferințele și a îmbunătăți gradul de utilizare a site-ului. Vă veți da consimțământul făcând clic pe butonul „Sunt de acord”.

Setări Sunt de acord

De asemenea, puteți refuza consimțământul.

7. 10. 2012

AMH – o nouă perspectivă a vârstei ovariene


Pentru femeile care îşi amână momentul de a deveni mame pentru mai târziu în viaţa lor sau pentru cele care doresc să afle mai multe despre fertilitatea lor, oferim acum testul de sânge AMH (hormonul anti-mullerian).

Până la acest moment, rezerva de ovocite era apreciată pe baza unui test ecografic şi de nivelul FSH-ului din a 2-a, a 3-a zi a ciclului menstrual. Oricum, aceste teste nu sunt foarte precise. O descoperire importantă constă în determinarea nivelului AMH-ului. Acest test arată capacitatea ovariană şi ajută la evaluarea fertilităţii în orice moment.

 Hormonul anti-mullerian este produs de celulele stratului granulos care dezvoltă foliculi antrali. Aceşti foliculi conţin ovocite incomplet mature care aşteaptă un impuls hormonal pentru a începe procesul de maturare. Numărul lor descreşte odată cu vârsta, astfel că şi nivelul AMH-ului este mai scăzut. Cu cât vârsta este mai înaintată, cu atât scade calitatea ovocitelor. Acest lucru se datorează unor factori de natură: genetică, infecţioasă, intervenţii chirurgicale, fumat, stil de viaţă şi greutate.

 Recomandăm testul AMH femeilor care:

 au în familie un istoric de menopauză prematură au suferit o intervenţie chirurgicală pe ovareau endometriozăau făcut chimioterapieîşi planifică momentul maternitaţii pentru mai târziu în viaţă

 Evaluarea rezervei ovariene este un factor determinant în terapia fertilizării în vitro (FIV). AMH-ul poate fi un ajutor important în stabilirea dozelor de medicamente. AMH-ul poate fi testat în orice fază a ciclului menstrual şi chiar în timpul folosirii pastilelor anticoncepţionale. Acest test nu este acoperit de asigurarea de sănătate. Testul este urmat de un consult la un specialist în fertilitate.