7. 10. 2012

AMH – o nouă perspectivă a vârstei ovariene


Pentru femeile care îşi amână momentul de a deveni mame pentru mai târziu în viaţa lor sau pentru cele care doresc să afle mai multe despre fertilitatea lor, oferim acum testul de sânge AMH (hormonul anti-mullerian).

Până la acest moment, rezerva de ovocite era apreciată pe baza unui test ecografic şi de nivelul FSH-ului din a 2-a, a 3-a zi a ciclului menstrual. Oricum, aceste teste nu sunt foarte precise. O descoperire importantă constă în determinarea nivelului AMH-ului. Acest test arată capacitatea ovariană şi ajută la evaluarea fertilităţii în orice moment.

 Hormonul anti-mullerian este produs de celulele stratului granulos care dezvoltă foliculi antrali. Aceşti foliculi conţin ovocite incomplet mature care aşteaptă un impuls hormonal pentru a începe procesul de maturare. Numărul lor descreşte odată cu vârsta, astfel că şi nivelul AMH-ului este mai scăzut. Cu cât vârsta este mai înaintată, cu atât scade calitatea ovocitelor. Acest lucru se datorează unor factori de natură: genetică, infecţioasă, intervenţii chirurgicale, fumat, stil de viaţă şi greutate.

 Recomandăm testul AMH femeilor care:

 au în familie un istoric de menopauză prematură au suferit o intervenţie chirurgicală pe ovareau endometriozăau făcut chimioterapieîşi planifică momentul maternitaţii pentru mai târziu în viaţă

 Evaluarea rezervei ovariene este un factor determinant în terapia fertilizării în vitro (FIV). AMH-ul poate fi un ajutor important în stabilirea dozelor de medicamente. AMH-ul poate fi testat în orice fază a ciclului menstrual şi chiar în timpul folosirii pastilelor anticoncepţionale. Acest test nu este acoperit de asigurarea de sănătate. Testul este urmat de un consult la un specialist în fertilitate.

 

 

Folosim cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul, a reține preferințele și a îmbunătăți gradul de utilizare a site-ului. Vă veți da consimțământul făcând clic pe butonul „Sunt de acord”.

Setări Sunt de acord

De asemenea, puteți refuza consimțământul.