• Sunteţi aici:
  • Tratamentul FIV cu ovocite donate

Video de la clinica

 


Adina Vochin

este coordonatoarea noastra pentru limba romana. Adina va explica fiecare aspect legat de tratamentul dumneavoastra si va poate impartasi experienta ei personala de la clinica noastra.QR cod - Contact
pentru telefonul mobil

 

Tratamentul FIV cu ovocite donate

În ciuda numărului mare de succese obţinute prin metodele reproducerii asistate, nu toate cuplurile obţin o sarcină folosind proprii lor gameţi. Acele cupluri au doar două posibilităţi de a avea o familie – să primească ovocite sau spermă donate sau să treacă printr-un proces îndelungat şi costisitor al unei adopţii.

Clinica noastră
  • Oferă un program complex de donare de ovocite.
  • Deţine o bază îndestulătoare de donatori, care ne permite să găsim cel mai potrivit donator fără a pierde timpul.

Dispunem de o echipă de medici specialişti şi embriologi, cu o vastă experienţă în domeniul programului de donare a ovocitelor, având o rată de succes de 65-70% sarcini într-un ciclu.

Metoda donării de ovocite face parte din categoria metodelor de succes a tratării infertilităţii. Ovocitele obţinute de la o donatoare anonimă sănătoasă sunt fertilizate cu sperma partenerului, iar embrionii rezultaţi sunt transferaţi în uterul pacientei – viitoarea mamă.

Tratamentul infertilităţii folosind ovocite donate este foarte solicitant pentru fiecare cuplu. În ciuda încărcăturii emoţionale, această metodă oferă o şansă reală pentru a avea un copil cuplurilor care nu ar putea reuşi fără această procedură.

Donarea de ovocite implică contribuţia genetică a tatălui (50%) în comparaţie cu adopţia, cât şi posibilitatea implicării mamei înainte de naştere în ceea ce priveşte hrănirea şi buna dezvoltare a fătului. De asemenea, întreaga experienţă a unei sarcini încă de la începutul ei, naşterea şi posibilitatea alăptării reprezintă beneficii clare atât pentru copil, mamă, cât şi pentru întreaga familie.

Cui i se adresează donarea:
  • Pentru cuplurile în care femeia nu produce propriileovocite. Este vorba despre femeile ale căror ovare nu s-au dezvoltat sau au fost extirpate în urma unei intervenţii. De asemenea, se adresează femeilor care sunt afectate de sindromul insuficienţei ovariene premature.

  • Pentru cuplurile în care femeia nu produce ovocite de calitate. Intră în această categorie femeile care au urmat mai multe tratamente pentru infertilitate şi care nu au obţinut ovocite sau embrioni de bună calitate. De asemenea, femeile cu vârsta înaintată produc ovocite de slabă calitate care nu pot fi fertilizate sau care obţin embrioni incapabili de a se fixa în uter.

  • Pentru cuplurile în care femeia este purtătoarea unei boli moştenite. În aceste cazuri, au fost descoperite, în urma testelor genetice, mutaţii cromozomiale. Aceste mutaţii pot fi transmise urmaşilor.

Riscuri

Ca şi în cazul sarcinilor spontane sau a celor obţinute prin ICSI, există 12-15% riscul unui avort în cazul folosirii metodei donării ovocitelor. În jur de 20-30% din sarcini sunt multiple, depinzând de numărul de embrioni transferaţi.

Alegerea unui donator

Donarea de ovocite este anonimă, voluntară şi gratuită în Republica Cehă. Donatoarele noastre sunt femei sub 34 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de legislaţia cehă şi directiva europeană.

În prealabil, se efectuează teste ginecologice, endocrine şi genetice pentru toţi donatorii. De asemenea, sunt testaţi periodic pentru boli cu transmitere sexuală (HIV, sifilis, hepatite, chlamydia). Numai donatorii care trec toate aceste teste sunt incluşi în baza noastră de date.

Ciclul de tratament

Schema de tratament în cazul donării de ovocite depinde de existenţa sau inexistenţa ciclului menstrual la primitoare.

Ciclu menstrual prezent

Înainte de începerea unei proceduri, se dă echivalentul unui hormon GnRH – hormon secretat de hipotalamus, cu rol de eliberare de FSH şi LH/gonadoliberina (Diphereline, Decapeptyl, Zodaldex), scopul acestuia fiind inhibarea propriilor hormoni ai pacientei care ar putea afecta tratamentul într-un mod negativ. Injecţiile îşi produc efectele aproximativ 3 săptămâni, după care se începe folosirea de estrogen. După 12-16 zile se efectuează un control ecografic al endometrului, iar dacă acesta se prezintă bine, pacienta este gata pentru embriotransfer. Ea poate rămâne în starea aceasta pentru aproximativ 6 săptămâni, dacă se folosesc estrogeni.

Ciclul mentrual lipseşte

După ce se induce menstruaţia hormonal, începe pregătirea cu estrogen.

În timpul pregătirii uterului pacientei, începe sincronizarea şi stimularea donatoarei. Când ovocitele sunt mature, se recoltează şi se fecundează cu sperma partenerului (sau există posibilitatea folosirii de spermă congelată). În ziua recoltării ovocitelor, pacienta începe să folosească hormoni ai sarcinii – progesteron (Utrogestan, Crinone), aceştia pregătind uterul pentru embrion. A doua zi după recoltarea ovocitelor şi fertilizarea lor, pacienta este informată despre numărul şi calitatea embrionilor obţinuţi. După 3-6 zile de cultivare a embrionilor, se efectuează embriotransferul a unuia sau a doi embrioni în uterul pacientei-viitoarei mame. Ceilalţi embrioni suplimentari de bună calitate pot fi crio-conservaţi.
After the embryo-transfer the recipient continues with the use of Estrogen and Progesteron for 10-14 days. After this time a pregnancy test is done from blood (hCG). If the test is positive she continues to use those hormones for the next two months. It the test is negative she discontinues all the medication and next course of action is discussed with the doctor.

După embriotransfer, pacienta continuă să folosească estrogen şi progesteron timp de 10-14 zile. După această perioadă, se face un test de sarcină din sânge (HCG). Dacă testul este pozitiv, pacienta continuă să folosească hormoni pentru următoarele două luni. Dacă testul este negativ, pacienta întrerupe orice medicaţie şi următorii paşi sunt discutaţi cu doctorul.

Procesul luării unei decizii

De obicei, pacienta care urmează să primească ovocite donate se confruntă cu multe temeri, având foarte multe intrebări fără răspuns.

Vă rugăm să nu ezitaţi să cereţi lămuriri. Numai atunci puteţi primi ajutorul pe care îl doriţi şi îl necesitaţi. De mare ajutor pentru dumneavoastră ar fi o consultaţie cu cineva care are cunoştinţe în domeniul donării de ovocite şi care v-ar putea sprijini în decizia pe care urmează să o luaţi. Rezolvaţi-vă problemele pas cu pas. Nu încercaţi să le rezolvaţi pe toate odată. Acordaţi-vă timp pentru soluţii. Nu trebuie să fiţi 100% siguri de toate problemele, dar trebuie să fiţi în acord cu decizia dumneavoastră. Aveţi grijă de dumneavoastră cât şi de căsnicia dumneavoastră, care ar trebui să fie solidă şi suficient de stabilă pentru a face faţă deciziei alese şi dorinţei de a fi părinţi.

Legislaţia în Republica Cehă

Legea nr.373/2011 despre serviciile medicale specifice stipulează că pentru inseminarea artificială a unei femei pot fi folosiţi gameţi donaţi de către o donatoare anonimă. Donatoarea anonimă poate fi doar o femeie cu vârsta între 18-35 de ani. Donatoarea nu trebuie să fie o persoană lipsită de discernământ sau cu capacitate restrânsă de exerciţiu. Furnizorul de metode şi proceduri de reproducere asistată este obligat să sigure anonimatul reciproc între donatoare şi cuplul infertil, precum şi între donatoare şi copilul născut. Clinica, care a efectuat evaluarea medicală a donatoarei anonime, este obligată să păstreze datele despre starea medicală a acesteia pe o perioadă de 30 de ani de la momentul efectuării fertilizării artificiale. Pe baza unei cereri scrise, clinica este de asemenea obligată să înmâneze pacientei sau unei persoane adulte născute prin metodele reproducerii asistate un raport medical al donatoarei. Nu există nici un aranjament financiar sau taxă destinată donatoarei după recoltarea gameţilor. Clinica îi plăteşte donatoarei doar cheltuielile suportate în legătură cu donarea de gameţi şi care pot fi demonstrate practic şi economic. 

Dacă sunteţi interesat de tratament la clinica noastră sau dacă doriţi doar informaţii suplimentare, vă rugăm să completaţi acest formular.

 

  

Antispam

Nahoru